Verkkomedia

Mikä on verkkomedia?

Kuten nimestä voisi päätellä, on verkkomedia verkossa eli internetissä toimiva media. Alun perin sitä pidettiin lähinnä printtilehden verkkoversiona eli eräänlaisena nettilehtenä. Nykyään ymmärrämme verkkomedian olevan paljon muutakin. Se on kattava kokoelma television, radion ja painetun lehden sisältöjä. Verkkomedia itsessään voi olla esimerkiksi jonkinlainen sosiaalinen media tai vaikkapa uutisia varten tarkoitettu sivusto. Yhtä lailla se voi olla jonkinlainen blogialusta, jonne lisätään joko yksityisen bloggaajan tai jonkinlaisen yhteisön tuottamaa sisältöä.

Minkälaista sisältöä verkkomediassa on?

Verkkomedia hyödyntää useita erilaisia sisältömuotoja. Se voi pitää sisällään lyhyitä tai pitkiä tekstejä, kuten uutisia, artikkeleita, kolumneja, runoja, mielipidekirjoituksia tai vaikka pakinoita ja arvosteluita. Verkkomedian sisältö voi olla kokonaan myös kuvitukseen keskittynyttä, ja varsinkin erilaiset valokuvaukseen keskittyneet sisällöt ovat erityisen suosittuja. On kuvia luonnosta, kaupungista, maisemista, järvistä, metsistä, kukista, auringonnousuista tai vaikka erilaisista ihmisistä. Aihe voi olla mitä tahansa! Viime vuosina kaikkein suosituimmaksi sisällöksi ovat nousseet videosisällöt. Esimerkiksi tubettajat kuvaavat omaa elämäänsä videolle ja julkaisevat sen kaikkien nähtäväksi. Videot voivat olla suuria, huolella tehtyjä tuotantoja, joihin on käytetty paljon rahaa ja vaivaa, ja joissa on panostettu niin kuvaukseen, puvustukseen, stailaukseen kuin valaistukseenkin. Toisaalta ne voivat olla myös lyhyitä, nopeasti kuvattuja pätkiä, joiden editoimiseen ei ole käytetty liikaa aikaa.

Monia eri aiheita

Mikä sitten on verkkomedian aihe? Se voi olla aivan mikä tahansa! Erilaisten alojen harrastajille on omat verkkomediansa, kuten vaikkapa valokuvaajille, pelaajille mopoharrastajille, kansantansseista pitäville tai leipomisesta kiinnostuneille. Toisaalta monet verkkomediat panostavat nimenomaan laadukkaaseen sisältöön ja tuottavat pitkiä asiantuntija-artikkeleita kiinnostuneiden luettavaksi.

Kuka verkkomedioita käyttää

Osa ihmisistä käyttää tällaisia alustoja esimerkiksi vain kerran vuodessa. Jotkut eivät lue perinteistä printtimediaa ollenkaan, vaan lukevat kaikki uutisensa verkkomedioista. Jotkut ihmiset käyttävät aikaansa viihteellisten medioiden parissa esimerkiksi videoita ja kuvia katsellen. Yhtä monenlaisia ovat verkkomedioiden sisältöjen tuottajat. Oikeastaan alkuun pääsee varsin helposti: tarvitaan vain sisällön julkaisua varten jonkinlainen alusta, joita netissä on usein saatavilla ilmaiseksi, sekä hiukan intoa joko kirjoittaa, kuvata tai videokuvata. Tärkeintä on, että alusta on teknisesti toimiva ja helppo käyttää, ja että samasta aiheesta kiinnostuneet ihmiset löytävät toisensa helposti.