Verkkomedia

Mitä tarkoitetaan termillä verkkomedia

Verkkomedia on nimensä mukaisesti verkossa toimiva media. Kyseessä voi olla niin sosiaalisen median alusta tai esimerkiksi uutissivusto, jonne kerätään uutisia ja artikkeleita kaikenlaisilta aihealueilta. Verkkomedia voi toki olla myös jonkinlainen blogi täynnä yksityisen bloggaajan tuotoksia. Tai se voi olla jonkin virallisen tahon tai yhteisön ylläpitämä alusta, jolloin jokainen yhteisön jäsen tuottaa sivustolle omaa sisältöään. Kun internetin suosio aikoinaan kasvoi, verkkomedian ajateltiin olevan lähinnä painetun sanomalehden sähköinen versio – ja sitä se usein pitkälle olikin. Kuitenkin ajan myötä verkkomediat ovat kehittyneet ja nykyään ne ovatkin eräänlainen television, radion ja perinteisen journalismin yhteenliittymä, jonka parissa viihdytään pitkiäkin aikoja.

Verkkomediassa on tekstiä, kuvaa, ääntä ja videota

Verkkomediassa voidaan käyttää monipuolisesti hyväksi erilaisia sisältömuotoja. Sisältö voi koostua kirjoitetuista teksteistä, jotka taas voivat olla muodoltaan lähes mitä tahansa: artikkeleita, uutisia, runoja, mielipidekirjoituksia, kolumneja, arvosteluja jne. Tai aivan yhtä hyvin verkkomedian sisältö voi olla kuvitukseen keskittynyttä. Uusimpana trendinä verkossa ja sen verkkomedioissa on videosisältö. Nämä videot voivat olla pitkiä tai lyhyitä, ja niiden sisältö riippuu täysin itse verkkomedian aihealueesta. Ne voivat olla nopeasti tuotettuja videoita, joihin on käytetty vain vähän rahaa, tai ne voivat olla suuren budjetin isoja tuotantoja, joiden tekemisen yhteydessä on mietitty niin käsikirjoitusta, kuvausta, valaistusta kuin puvustustakin. Verkkomediassa suuren suosion ovat aivan viime aikoina saavuttaneet äänitetyt sisällöt eli esimerkiksi podcastit. Nämä ovat eräänlaisia lyhyitä radio-ohjelmia, joihin kuka tahansa voi tuottaa puhuttua sisältöä.

Monia eri aiheita

Verkkomedian aihe voi aivan mikä tahansa maan ja taivaan väliltä. Monet verkkomediat keskittyvät esimerkiksi jonkin tietyn harrastuksen ympärille. Autoharrastajille on oma mediansa, samoin kalastuksesta kiinnostuneille. Tanssin ystäville on olemassa oma alustansa, samaten ihan vain ajankohtaisista aiheista ja päivänpolttavista uutisista kiinnostuneille. Monissa verkkomedioissa on lisäksi tilaisuus keskusteluun esimerkiksi kommentoinnin tai keskustelufoorumin välityksellä. Tämä on hyvä asia, sillä näin samanhenkiset ihmiset viihtyvät sivustolla paremmin ja verkkomedia saa kävijöitä tasaiseen tahtiin. Lisäksi verkkomedian toimitus saa tällä tavalla tärkeää palautetta sisällöstään.